ClickCease
Map pin Vælg lokation Dropdown
Fremragende

Døgnservice: +45 81 61 11 66

book

Ydelser

layers

Priser

chat

Chat med os

Find afdeling

Vælg den afdeling der giver mening for dig/jer

I nærheden

svane-icon

Godafsked

Hvad siger man til begravelse?

checkmark-white-circle-pink

Få op til kr. 11.800,- i tilskud

checkmark-white-circle-pink

Ring til os hele døgnet rundt

checkmark-white-circle-pink

Fast pris - Ingen overraskelser

checkmark-white-circle-pink

God kundevurdering

checkmark-white-circle-pink

Samlet over 100 års erfaring

Line Helsted
Jette Jensen
Rannvá Jacobsen
Thorbjörn Bache
Minna Christensen
Lillian Tuemose
Bettina Lasada

  Book en tid med en bedemand

  Vælg et tidspunkt som passer dig bedst til et møde omkring dine behov.

  speech-bubble
  Personlig samtale såfremt du ønsker det
  church
  Koordinering med præst, kirke og graver

  Hvad siger man til begravelse?

  En begravelse er en højtidelig og følelsesladet begivenhed, som på mange måder kan være meget rørende. Også for dig, der måske kun kender afdøde perifert eller fra gammel tid. Skal du til begravelse, kan du måske være i tvivl om, hvordan du skal opføre dig over for de nærmeste pårørende, og hvad du skal sige til dem.

  Der er ingen tvivl om, at de vil være kede af det og have nemt til tårer, og du kan måske frygte, at det kan gå hen og blive lidt akavet. Som bedemænd er vi vant til at omgås med mennesker, der har mistet, og vi har derfor en god fornemmelse for, hvad der er godt, og hvad der er mindre godt at sige til de pårørende i sorg.

   

  Vær ærlig og omsorgsfuld

  Det er ikke muligt at komme med en opskrift på, hvordan du skal opføre dig, og hvad du skal sige til en begravelse. Løber det igennem dit hoved med tanker som: Hvad siger man til begravelse? Skal jeg kondolere eller ej? Så mærk i stedet efter, hvad der føles naturligt for dig. Virker det naturligt for dig at bruge et udtryk som ‘jeg kondolerer’, så gør det, og virker det mere naturligt for dig at give et knus, så gør det.

  Det handler i virkeligheden mest om at møde de pårørende i sorg på en omsorgsfuld og respektfuld måde. Opfører du dig kunstigt, kan de pårørende mærke det, og så har din opførsel i virkeligheden den modsatte effekt. Så vores råd til dig er, at du gør det, der virker mest naturligt for dig i situationen.

  Har du noget dårligt at sige om afdøde, eller har du en tendens til at joke dig ud af alting, vil det ikke være passende til en begravelse. Det må du gerne tænke over at pakke væk. Men derudover gælder det mest af alt om at være ærlig og oprigtig.

  Læs mere

  Hvor godt kender du afdøde og de pårørende?

  Hvordan du har det bedst med at opføre dig til en begravelse, afhænger naturligvis af hvilket forhold, du har til afdøde og de pårørende. Står familien dig nært, har du måske allerede talt med dem inden begravelsen, og kender du dem kun perifert, har du måske hørt om dødsfaldet og begravelsen ud fra en dødsannonce i avisen.

  Møder du mest af alt op for at vise din medfølelse og respekt, har du sikkert et mere distanceret forhold til de pårørende, og det vil din optræden til begravelsen sikkert også komme til at bære præg af.

  Er du derimod en nær ven af familien, har du måske allerede været i kontakt med de pårørende, aflagt dem et visit eller på anden vis vist din medfølelse. I sådan en situation vil det sikkert være mere naturligt for dig at vise omsorg og forståelse på en mere nær måde til begravelsen, og du vil måske ligefrem have det til fælles med de pårørende, at du også deler deres sorg.

   

  Vær til stede og lyt til de pårørende

  Har du selv prøvet at miste en, som står dig meget nær, kender du alt til de følelser, som det kan sætte i gang. Er du tæt på en, som er i sorg, er det bedste, som du kan gøre, at lytte interesseret og spørge ind til den person, som er ked af det. Spørgsmål som ’hvordan har du det?’ og ’nåede du at sige farvel?’ kan være meget befriende for en person i sorg at blive stillet. Det er godt at få åbnet op for de svære følelser, og det bliver der ved at tale sammen.

  Hvor meget, som du skal spørge ind, hænger naturligvis sammen med, hvor godt du kender den person, som du står over for. Men i stedet for at være berøringsangst over for det, der er sket, så er det til hver en tid bedre at spørge ind og lytte interesseret, hvis du fornemmer, at du står over for en person, som gerne vil snakke og gerne vil fortælle om, hvad der er sket i forbindelse med et dødsfald. Det er faktisk noget af det bedste, som du kan gøre for en person i sorg.

  Læs mere: Begravelse i Danmark

  Læs mere
  Line Helsted
  Jette Jensen
  Rannvá Jacobsen
  Thorbjörn Bache
  Minna Christensen
  Lillian Tuemose
  Bettina Lasada

   Bliv ringet op når det passer dig

   Udfyld felterne nedenfor og bliv kontaktet af en bedemand.

   placeholder
   clock-24_7
   Døgnåbent, så du kan ringe når det passer dig