ClickCease
Map pin Vælg lokation Dropdown
Fremragende

Døgnservice: +45 81 61 11 66

book

Ydelser

layers

Priser

chat

Chat med os

Find afdeling

Vælg den afdeling der giver mening for dig/jer

I nærheden

placeholder
svane-icon

Hvad er forskellen

Begravelse eller bisættelse?

checkmark-white-circle-pink

Få op til kr. 11.800,- i tilskud

checkmark-white-circle-pink

Ring til os hele døgnet rundt

checkmark-white-circle-pink

Fast pris - Ingen overraskelser

checkmark-white-circle-pink

God kundevurdering

checkmark-white-circle-pink

Samlet over 100 års erfaring

Line Helsted
Stine Norman
Bettina Lasada
Thorbjörn Bache
Jette Jensen

  Book en tid med en bedemand

  Vælg et tidspunkt som passer dig bedst til et møde omkring dine behov.

  speech-bubble
  Personlig samtale såfremt du ønsker det
  church
  Koordinering med præst, kirke og graver

  Begravelse eller bisættelse?

  Hvad er forskellen, og hvad skal vi vælge?

  Begravelsen og bisættelsen er begge højtideligheder, som følger af et dødsfald, og de går ofte under den samme betegnelse, nemlig ’begravelse’. Der er dog stor forskel på de to afskedsformer, og i de fleste tilfælde er der tale om en bisættelse. Den afgørende forskel er den måde, hvorpå kisten med afdøde håndteres efter ceremonien i kirken eller kapellet. Ved en begravelse afsluttes ritualet med, at kisten med afdøde nedsænkes i jorden på en af kirkegårdens gravpladser, hvorimod en rustvogn transporterer kisten til et krematorium i forbindelse med en bisættelse. Det er afdødes og familiens ønske om enten en kistebegravelse eller en urnebegravelse, som afgør, om den sidste afsked skal være en begravelse eller en bisættelse.

   

  Sådan foregår begravelse og bisættelse

  Ens for de to afskedsformer er, at begge danner rammen om familiens og de pårørendes sidste afsked med afdøde. Ceremonien og afskedsritualet kan udføres ved en klassisk højtidelighed i kirken eller ved en borgerlig begravelse/bisættelse i kapellet. Nærmeste familie og pårørende deltager på samme præmisser i det ceremonielle ritual, hvad end det er en begravelse eller en bisættelse. Valg af salmer, indholdet i præstens prædiken samt personlige taler er således typisk ens uanset afskedsform.

   

  Begravelse

  Efter ceremonien i kirken bærer familie og nærmeste pårørende kisten ud til et udvalgt gravsted på kirkegården ledsaget af præsten. Gravstedet er ofte nøje udvalgt af afdøde og pårørende, så familiemedlemmer ligger samlet. Kisten nedsænkes i jorden af kistebærerne, hvorefter præsten kaster jord på kisten tre gange efterfulgt af en bøn. Det ceremonielle ritual ved en begravelse slutter ved gravstedet, og kirken sørger efterfølgende for komplet tildækning af kisten samt pyntning af gravstedet.

  Læs mere: Begravelse – Hvor lang tid efter død?

  Læs mere: Hvorfor rejses flaget på hel efter begravelse?

  Læs mere: Buket til begravelse

  Læs mere

  Bisættelse

  Ved en bisættelse foregår den rituelle jordpåkastelse af kisten i enten kirken eller kapellet. Efter afsluttende salmer bærer familie og nærmeste pårørende kisten fra kirken og ud i en ventende rustvogn, som transporterer kisten til brænding i et krematorium. Ceremonien slutter ved rustvognens afgang fra kirken, og urnen med afdødes aske udleveres typisk til nedsænkning 8-14 dage efter. Herefter udføres typisk en mindre ceremoni i forbindelse med urnebegravelsen, hvor afdødes nærmeste samles til en fælles højtidelighed.

  Selvom rigtig mange søger direkte på ”begravelse”, når de skal undersøge eller opsøge bedemandstjeneste og hjælp til afskedsceremonien, er det for langt størstedelen netop ikke en decideret begravelse, de søger, men derimod en bisættelse. Dette skyldes, at mange reelt set ikke ved, hvad forskellen mellem de to afskedsceremonier er, eller at de ikke har hørt om bisættelsesformen. Ikke desto mindre er faktum, at ca. 80 pct. af den danske befolkning bliver kremeret. Bisættelsen er bl.a. en yndet afskedsform, da afdødes familie får mulighed for enten at sprede asken eller begrave den ene halvdel og sprede den anden halvdel af asken. Læs mere om askespredning her. Således kan du finde ud af, hvordan du kan skabe en mindeværdig afsked med Godafsked.

  Læs mere: Bisættelse pris

  Læs mere: Bisættelse fra kapel

   

  Borgerlig begravelse eller bisættelse

  Er du ikke medlem af folkekirken, foregår begravelsesritualet typisk i et kapel med tilknytning til kirkegården, et krematorium, hospitalet, et plejehjem eller i eget private hjem. En borgerlig ceremoni foregår uden deltagelse af præst fra Folkekirken eller øvrige trossamfund, men familien bliver ofte vejledt af en bedemand, som kender procedurerne for en mindeværdig og respektfuld sidste afsked. Afdødes familie og pårørende sammensætter selv forløbet og har frie rammer til at efterkomme afdødes sidste ønske.

   

  Hvad betyder bisættelse?

  Grundet mange danskeres manglende indblik i bisættelsesceremonien er det vigtigt at få fastslået én gang for alle, hvad ordet bisættelse helt konkret henviser til. En bisættelse betyder kort sagt, at kisten med afdøde bliver placeret på en særligt valgt lokation for afskedsceremonien – alt lige fra kirke til kapel eller privatbolig. Efter ceremonien køres kisten væk i en rustvogn til det ønskede krematorie. Asken samles i en urne, som efterfølgende nedsættes i jorden eller spredes ud over havet efter ønske og aftale.

   

  Hvordan foregår en bisættelse?

  Bisættelsen er det klassiske alternativ til begravelsesceremonien, og den er som nævnt den klart mest udbredte afskedsceremoni blandt danskerne. Helt konkret foregår bisættelsen således, at kisten med den afdøde efter den kirkelige ceremoni eller seancen i kapellet bliver kørt direkte til det nærmeste krematorie, hvor brændingen foregår. Herefter er selve ceremonien afsluttet, indtil du og familien senere hen vælger at nedsætte urnen med afdødes aske i en urnegrav, eller I alternativt spreder asken ud over havet. Uanset jeres valg vil dette typisk finde sted mellem 8 og 14 dage efter bisættelsen. Bisættelsesceremonien kan efter ønske også eksempelvis afvikles i privathjemmet eller på andre lokationer, der giver mening for de pårørende. Et valg, der typisk er defineret af, hvorvidt afdøde og pårørende er af religiøs overbevisning eller ej.

  Læs mere
  Line Helsted
  Stine Norman
  Bettina Lasada
  Thorbjörn Bache
  Jette Jensen

   Bliv ringet op når det passer dig

   Udfyld felterne nedenfor og bliv kontaktet af en bedemand.

   placeholder
   clock-24_7
   Døgnåbent, så du kan ringe når det passer dig