ClickCease
Map pin Vælg lokation Dropdown
Fremragende

Døgnservice: +45 81 61 11 66

book

Produkter

layers

Priser

chat

Chat med os

Find afdeling

Vælg den afdeling der giver mening for dig/jer

I nærheden

Muslimsk begravelse - traditioner og ritualer

I Islam anses døden som værende overgangen fra det jordiske liv til efterlivet. Hvad der kommer til at ske i denne fase, anses som værende afhængig af om afdøde har levet et godt liv som troende muslim. Begravelsen af en muslim skal foregå så hurtigt som muligt, og helst inden for 24 timer. Når en person ligger for døden, og man er klar over at døden er uundgåelig, vil der blive våget over den døende, som ikke vil blive efterladt alene. Der vil blive sagt bønner for den døende, så denne ledes godt på vej indtil begravelsen finder sted.

Tiden efter dødsfaldet

Perioden efter døden har indtruffet er markeret med mange bønner og ritualer, for at lede afdøde godt på vej over i fasen som kaldes efterlivet.

En muslimsk begravelse skal helst foregå indenfor 24 timer fra døden har indtruffet. Da dette ikke altid kan lade sig gøre, så er det acceptabelt at der kan gå op til 3 døgn inden en muslimsk begravelse finder sted.

Efter dødsfaldet bliver afdøde typisk vasket af familiemedlemmer af samme køn. Afdøde svøbes i hvide klæder og placeres med den højre side af kinden ned mod jorden, samt hovedet i retning af Mekka.

Den muslimske begravelse

En muslimsk begravelse er en begivenhed for hele det muslimske trossamfund, og det er derfor meget almindeligt at en stor mængde mennesker deltager i begravelsen af en muslim, også selvom de ikke havde en nær relation. Man deltager for at vise medfølelse med de pårørende, samt for at lede afdøde godt videre i den efterfølgende fase. Det er ikke velset at udtrykke sorg via højlydt gråd eller jamren.

Ceremonien ledes af en imam, og foregår typisk i det trossamfund som afdøde havde et tilhørsforhold til. Dette er som regel i en moske, men i Danmark kan det også være et kulturhus eller andet forsamlingssted.

Der bliver fremsagt forskellige bønner i forbindelse med begravelsen af en muslim, og efter ceremonien bliver afdøde fulgt til begravelsespladsen gående i ligtog. Ligtoget foregår stille og roligt, og i tavshed.

Den muslimske gravplads

En muslim skal begraves i særligt indviet jord på en muslimsk gravplads, eller på en gravplads særligt indrettet til muslimer. Grave og gravpladser har et unikt design i Islam. I Danmark er der på flere kirkegårde indrettet særlige pladser til muslimer.

Afdøde placeres efter nøje forskrifter, med højre side nedad, og med hovedet vendt mod Mekka, som anses som værende profeten Muhammeds fødeby. Efter at afdøde er placeret i graven kastes 3 håndfulde jord over afdøde, og graven fyldes op med sand. Det er ikke almindeligt at pynte graven med blomster og lys, men man kan markere graven med en sten så den er genkendelig. Man fjerner ikke et muslimsk gravsted, da afdøde skal sikres evig gravfred.

En muslim bliver ikke kremeret, da koranen ikke tillader ligbrændinger. Muslimer tror på at den afdøde føler smerte, på samme måde som et levende menneske, og dette er derfor ikke foreneligt med at blive brændt.

Traditionelt set, bliver muslimer ikke lagt i en kiste, da muslimer tror på, at afdøde bliver forhørt af engle i graven. Englene forhører afdøde om dennes tro, og afgør afdødes videre færd i efterlivet. At blive begravet uden en kiste, er ikke altid en mulighed, da det ikke er almindeligt i andre religioner. I Danmark kan man søge dispensation til at blive begravet uden kiste.

På muslimske gravpladser i Danmark er det muligt at blive begravet uden en kiste. Nogle vælger dog at flyve afdøde til deres oprindelige hjemland for at afholde muslimsk begravelse der, men Koranen anbefaler at afdøde begraves der, hvor afdøde har levet sit liv. I Brøndby finder man den største muslimske gravplads i Danmark, som også var den første muslimske begravelsesplads der ikke ligger i forbindelse med en kristen kirkegård.

Sørgeperioden varer 3 dage efter begravelsen af en muslim

Koranen taler ikke om sorg i forbindelse med et dødsfald, da døden ikke anses som en afslutning, men blot en overgang til en ny fase. Koranen taler dog om en sørgeperiode, som man befinder sig i, når man har mistet en af sine kære, og denne periode varer i 3 dage. Er det en ægtefælle varer sørgeperioden dog længere.

Muslimer har pligt til at tilbyde kondolencer, trøst og sympati til afdødes familie, og det er almindeligt at man besøger familien i dagene efter begravelsen. Man medbringer gerne mad, blomster og opmuntrende ord. På den måde viser man støtte og sympati til de pårørende, og man styrker det muslimske fællesskab.

Kilder:
https://livogdoed.dk/temaer/islams-afsked-med-de-doede/
https://www.religion.dk/islam/saadan-foregaar-en-muslimsk-begravelse

Læs mere
Line Helsted
Stine Norman
Bettina Lasada
Thorbjörn Bache
Jette Jensen

    Bliv kontaktet

    Udfyld felterne nedenfor og vi kontakter dig.

    placeholder
    clock-24_7
    Døgnåbent, så du kan ringe når det passer dig