Skovbegravelse
En skovbegravelse er et smukt og fredfyldt alternativ til en urnebegravelse på en kirkegård. En skovbegravelse betyder, at urnen nedsættes i ikke-indviet jord. På den måde kan en skovbegravelse være et godt alternativ til dem, der ønsker en religionsneutral begravelse.
Ved en skovbegravelse bliver en urne nedsat for foden af et træ i et skovområde, der er afsat til formålet. Det er ikke muligt at blive kistebegravet i en skov. Det er kommunen, som anlægger gravpladsen i skoven, hvor driften dog senere kan udliciteres.
Ønsker du en skovbegravelse, kan du reservere et træ eller et gravsted i op til 10 år. Der er flere forskellige typer gravsteder, du kan vælge mellem:
- Enkelt plads
- Dobbelt plads
- Fler-familietræ
- Familietræ
Det smukke ved en skovbegravelse er, at det er naturen, der danner rammen. Der er ingen gravsten eller beplantning, der skal holdes ved lige. Her kommer naturen til at gå sin gang og gravpladsen vil være et fredfyldt og smukt sted at besøge året rundt.
Hvordan foregår en skovbegravelse?
Forinden skovbegravelsen skal foregå, vil familien eller afdøde selv som oftest have udvalgt et urnegravsted og et træ. Dette kan ske både i forbindelse med et dødsfald eller det kan være blevet forhåndsreserveret længe før, for eksempel i forbindelse med overvejelser omkring den sidste vilje.
Der er ikke mange regler for, hvordan en begravelse i skov skal foregå. Det er dermed op til den enkelte, eller de pårørende, at beslutte, hvordan skovbegravelsen skal foregå og man har på den måde mulighed for at sætte et meget personligt præg på urnenedsættelsen. Mange er glade for denne mulighed, særligt hvis afdøde selv har gjort sig nogle tanker om, hvordan han eller hun gerne vil herfra.
Der er mulighed for at afholde en ceremoni i forbindelse med urnenedsættelsen. Her kan man sagtens vælge at invitere en præst med, hvis dette er et ønske. Præsten skal dog være indforstået med, at skovbegravelsen foregår i uindviet jord. Der må både synges, bedes, læses højt, holdes taler samt afspilles musik til ceremonien. Dog må musikken ikke være elektronisk.
Det er op til familien selv, hvem der nedsætter urnen i jorden ligesom man selv bestemmer, om det skal være familien eller en skovfoged der skal dække graven. Generelt vil der ikke være nogen større markering af gravene på en skovbegravelsesplads, men på nogle skovbegravelsespladser er det muligt at få en mindeplade med afdødes navn på. Udsmykning af urnegravsteder af enhver art er ikke tilladt ved en begravelse i skoven. Naturen og skoven skal i stedet fremgå så naturlig som muligt.
Der er offentlig adgang til en skovbegravelsesplads hele året rundt - dog kun for gående og cyklister på faste veje og stier.
Askespredning i skov
I Danmark er det ikke tilladt at sprede en pårørendes aske andre steder end til søs. Askespredning i skov er med andre ord ikke lovligt. Det bedste alternativ til ønsket om at få spredt sin aske i en skov er således en skovbegravelse, hvor urnen med asken nedsættes i skovbunden. Det er et krav, at urnen skal være lavet af et biologisk nedbrydeligt materiale, og således vil afdøde med tiden blive en del af naturen og vil hjælpe med at gøre naturen endnu smukkere.
En skovbegravelse er for alle
Der kan være mange grunde til, at man foretrækker en skovbegravelse frem for en urnenedsættelse på en kirkegård. Noget af det, der vejer for er, at ved en skovbegravelse er der ikke noget vedligehold af gravpladsen, som der er på en kirkegård. Det kan således være et ønske hos afdøde at gøre det så nemt som muligt for de efterladte. Andre årsager kan være, at man ønsker et religionsneutralt begravelsessted eller at man ønsker at gå i et med naturen. Til forskel fra på en kirkegård, kan alle kan erhverve sig et gravsted på en skovbegravelsesplads uanset om man er medlem af folkekirken eller ej. Da et af formålene med en begravelse i skoven er at gøre den religionsneutral, er en begravelse i skoven således for alle uanset trosretning eller overbevisning.
Hvad koster en skovbegravelse?
Prisen på en skovbegravelse kan variere meget og afhænger af flere faktorer såsom valg af bedemand og typen af gravsted. Hvis du vil være sikker på at få et bestemt gravsted i skoven, har du mulighed for at forhåndserhverve gravsteder. Prisen for et forhåndserhvervet gravsted på en skovgravplads koster 1.000 kr. for en enkelt urneplads. Ønsker du to urnepladser bliver prisen 2.000 kr. Hertil skal du så tilføje prisen for bedemanden, kisten samt kremeringen.
Kilder:
https://skovbegravelse.nu/om-skovbegravelse-nu/
https://skovbegravelse.nu/askespredning-hvad-er-reglerne/
https://skovbegravelse.nu/hvad-koster-en-begravelse/
https://livogdoed.dk/temaer/skovbegravelse/
https://seniorhaandbogen.dk/okonomi/doedsfald/skovbegravelse/
https://www.dn.dk/nyheder/ny-begravelsestrend-skoven-kan-blive-dit-sidste-hvilested/
https://danskskovbegravelse.dk/