Godafsked
Om os
Løn som bedemand
Som bedemand udfører du en betydningsfuld og samfundsnyttig opgave ved at bistå de pårørende med at tage en værdig afsked til en afdød. Din rolle strækker sig ud over det praktiske, og du bliver en støtte for familier i deres mest sårbare øjeblikke.
Det er det menneskelige aspekt af arbejdet, der gør det dybt meningsfuldt, da du hjælper med at skabe mindeværdige afskeder. Selvfølgelig spiller lønaspektet også en rolle, og i det følgende vil vi dykke ned i løn som bedemand, uddannelsesvejen til at blive bedemand og de forskellige jobmuligheder inden for bedemandsfaget.
Hvad tjener en bedemand?
En bedemand tjener i gennemsnit kr. 32.353,16 om måneden. Jobbet som bedemand indebærer en daglig vekslen mellem praktiske og administrative opgaver, hvilket gør arbejdsdagen alsidig og varieret. Du arbejder således med mennesker, men varetager også kontorarbejde, og det er netop denne vekselvirkning, der gør bedemandsfaget attraktivt i manges optik.
Når du overvejer en karriere som bedemand, er du formentlig ikke bare nysgerrig på, hvad arbejdet består i, men også på lønforholdene inden for faget. Lønnen som bedemand varierer betydeligt afhængigt af arbejdssted og ansvarsniveau – fuldstændig som det gælder indenfor alle andre typer fag og brancher. Med det sagt kan du dog alligevel godt få en idé om lønnen, da der findes opgørelser, som viser, at danske bedemænd i 2024 får mellem 20.041 kr. og 40.952 kr. pr. måned. Derudover er der følgende information at hente om gennemsnitslønnen:
- Bedemand i den private sektor: 31.212,88 kr.
- Bedemand uden lederansvar: 31.636,82 kr.
- Bedemand i en lederstilling: 37.297,50 kr.
For dig, der overvejer at indlede en karriere som bedemand, vil det være relevant at vide, at startlønnen for en bedemandsassistent typisk ligger omkring kr. 25.000,- pr. måned.
Godafsked
Mød nogle af vores medarbejere
Vores lokationer i regionerne
Landsdækkende kvalitetskoncept
Medlem af FIAT-IFTA
Hvordan bliver man bedemand?
Hvad kræver det at blive bedemand, og hvordan bliver man bedemand? Vejen til at blive bedemand indebærer, at du besidder visse kvaliteter og egenskaber. Hvis du ønsker et job, hvor du kan gøre en positiv forskel i menneskers sidste afsked, skal du være psykisk robust, selvstændig og have en rolig udstråling som person, ligesom du skal bestride en meget høj grad af etik, moral og empati. Derudover skal du have en god forståelse for it, have kørekort og erfaring som en sikker chauffør. Kan du tjekke disse ting af, kan arbejdet i en bedemandsforretning meget vel være relevant for dig.
Der er ingen krav om en formel uddannelse for at blive bedemand, men brancheforeningen Danske Bedemænd arbejder for, at der bør være et uddannelseskrav og gerne en autorisationsordning for at kunne kalde sig bedemand. Dette er blandt grundene til, at medlemmer af brancheforeningen skal fuldføre det uddannelsesforløb, som foreningen tilbyder. Efter endt uddannelse kan man kalde sig eksamineret bedemand.
Det er ikke altid let at finde en ledig stilling som bedemand, så det kan være en god idé at starte med at finde tidligere opslåede job for at få et indblik i de ønskede faglige og personlige kvalifikationer. Du kan også sende dit CV og en motiveret ansøgning til bedemandsforretninger i det ønskede område eller kontakte dem direkte. En personlig henvendelse kan give mulighed for at vurdere, om kemien er rigtig. Mange bedemandsforretninger er små virksomheder med 1-2 ansatte eller familiedrevne foretagender.
Dine muligheder for job som bedemand
Når du overvejer en karriere som bedemand, åbner der sig forskellige veje inden for branchen. Mange bedemænd er ansat i private bedemandsforretninger. Alternativt har du også mulighed for at forfølge drømmen om at blive selvstændig bedemand ved at starte din egen forretning. Som selvstændig bedemand får du friheden til at forme din egen tilgang til bedemandsarbejdet og etablere en virksomhed, der afspejler dine værdier og ønsker om at yde en meningsfuld service. Dog kræver dette ofte erfaring og kendskab til både de praktiske og administrative aspekter af faget.
Et indblik i arbejdsopgaverne som bedemand
Jobbet som bedemand involverer som nævnt en kombination af håndtering af praktiske og administrative opgaver. Men hvad består arbejdet konkret i? At være bedemand involverer blandt andet at afhente dødsattesten på sygehuset, plejehjemmet eller politistationen, anmeldelse af dødsfaldet til begravelsesmyndigheden og ansøgning om begravelseshjælp. Som bedemand er det dig, der hjælper med at formidle kontakten mellem præsten og pårørende, koordinere tid og sted for højtideligheden og håndtere kontakten til kirken, kirkegården eller krematoriet. Ud over dette bistår du med praktiske detaljer som udformning af dødsannonce, inklusive indrykning og levering af kiste eller urne, ligesom du varetager en central rolle i at koordinere ønsker med forskellige involverede parter, såsom blomsterhandler for kistedekoration, kor og organist i kirken, stenhugger for gravsten samt transport af blomster fra kirke eller kapel til det valgte gravsted. Bedemanden afhenter også afdøde, hjælper med påklædningen og sørger for transport af kisten til og fra højtideligheden, samt transport af urnen.